Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 8 jaar geëist voor zware mishandeling en afpersing door leden motorclub No Surrender

Justitie heeft in hoger beroep tot 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen ex-leden van motorclub No Surrender inzake een afpersing.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de vijf mannen en een vrouw een rol gespeeld bij de afpersing van een voormalig lid van de verboden motorclub No Surrender. Het slachtoffer was eerder met geweld, een zogenaamde ‘bad standing’, uit de club gezet. Ook eist het OM tegen alle verdachten een contactverbod van vijf jaar met het slachtoffer.

De man werd volgens het OM in het najaar van 2016 naar een woning in Eelde gelokt. Daar is hij vervolgens zwaar mishandeld door vier mannen. Daarna is hij met een busje naar een parkeerplaats bij zwembad De Papiermolen in Groningen gebracht. Op die plek heeft de zoon van het slachtoffer, vermoedelijk in de vorm van een grote partij wiet, losgeld moeten betalen. Het slachtoffer is later die avond meegenomen en in de nacht vrijgelaten in een bos bij Glimmen. Hij had op dat moment alleen ondergoed aan.

Een 40-jarige man uit de Stad-Groningen, waartegen als enige acht jaar gevangenisstraf is geëist, wordt ook verdacht van het maandenlang afpersen van een ander voormalig No Surrender-lid. Dit slachtoffer is ook mishandeld en bedreigd en moest geld aan deze verdachte afstaan.

De rechtbank in Noord-Nederland veroordeelde vijf verdachten tot celstraffen van vier tot bijna zes jaar. Twee verdachten werden vrijgesproken. Zowel de verdachten als het OM zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. Naast langdurige gevangenisstraffen en een contactverbod eist het OM nu in hoger beroep ook dat aan het slachtoffer een schadevergoeding moet worden betaald van 65.000 euro. Het andere slachtoffer moet volgens het OM 3.000 euro krijgen. Het gerechtshof doet op 17 december uitspraak.