Twaalf doden in stadion El Salvador, president start onderzoek

In El Salvador is een onderzoek gestart na twaalf doden bij een stormloop in een stadion.

Tijdens een tragische stormloop in het Cuscatlán-stadion zijn op zaterdag minstens twaalf mensen om het leven gekomen. Nog eens honderd anderen, waaronder ook kinderen, raakten gewond bij het incident. Twee van de gewonden verkeren in kritieke toestand en worden momenteel in het ziekenhuis behandeld.

Volgens lokale bronnen van de krant La Prensa Gráfica zat het stadion al vol toen nog niet iedereen naar binnen was gegaan. Het stadion heeft een capaciteit van meer dan 53.000 toeschouwers. “Mensen buiten drongen naar binnen en vielen over ons heen”, aldus een ooggetuige.

De wedstrijd tussen FC Alianza en CD FAS werd onmiddellijk gestaakt om de hulpdiensten de gelegenheid te geven de voetbalfans te evacueren. Ter plaatse verklaarde de politie dat negen slachtoffers ter plekke waren overleden. Ongeveer honderd mensen werden naar ziekenhuizen gebracht, waarvan sommigen behandeld moesten worden vanwege tekenen van verstikking.

President Nayib Bukele Ortez heeft verklaard dat er een grondig onderzoek zal plaatsvinden naar het incident en heeft beloofd dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft. Dit tragische voorval heeft de natie geschokt en de regering is vastbesloten om gerechtigheid te waarborgen voor de slachtoffers en hun families.

El Salvador, een land gelegen in Midden-Amerika met een bevolking van ruim 6 miljoen mensen, rouwt om de verliezen die zijn geleden tijdens deze verschrikkelijke gebeurtenis. De autoriteiten en de gemeenschap werken nauw samen om steun te bieden aan de getroffenen en om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de bevolking in de toekomst wordt gewaarborgd tijdens sportevenementen en andere openbare bijeenkomsten.

Dit incident benadrukt opnieuw de cruciale behoefte aan strikte veiligheidsmaatregelen en adequaat toezicht bij grote evenementen om dergelijke rampen te voorkomen. De regering zal moeten kijken naar manieren om ervoor te zorgen dat de capaciteitslimieten van stadions worden nageleefd en dat de veiligheid van de toeschouwers te allen tijde wordt gewaarborgd.

De komende dagen zullen cruciaal zijn terwijl het onderzoek naar de oorzaken van de stormloop voortduurt. Het is van het grootste belang dat lessen worden geleerd uit deze tragedie, zodat een soortgelijk incident in de toekomst kan worden voorkomen. De gedachten en gebeden van de natie gaan uit naar de slachtoffers en hun families in deze moeilijke tijd.