© Pexels

Twee keer 30 jaar cel voor liquideren Mocro Maffia kroongetuige advocaat Derk Wiersum

De rechtbank heeft twee keer 30 jaar gevangenisstraf opgelegd voor de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, die Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bijstond in het Marengo-liquidatieproces.

De 37-jarige Giermo B. uit Almere en de 32-jarige Moreno B. uit Rotterdam zijn schuldig bevonden aan het uitvoeren van de liquidatie op Wiersum. Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. De verdachten die volgens justitie de liquidatie zouden hebben uitgevoerd hebben van begin tot eind ontkent iets de met de zaak te maken te hebben. Verder hebben de mannen zich beroepen op hun zwijgrecht. Ook op de emotionele verklaring van de familie van de doodgeschoten advocaat kwam weinig reactie.

De rechtbank stelt vast dat de twee verdachten degenen zijn geweest die de liquidatie hebben uitgevoerd. In de weken voorafgaand aan de moord zijn er met meerdere gestolen auto’s verkenningsritten door de woonwijk van Wiersum gemaakt. In die auto’s en in de vluchtauto werden DNA-sporen van beide mannen aangetroffen. Daarnaast stelt de rechtbank op basis van telecomgegevens vast dat het tweetal in de omgeving van de woning van Wiersum is geweest en dat zij in de periode voorafgaand aan de liquidatie ook intensief contact met elkaar hadden. Kort na de moord beschikten ze bovendien ineens over grote sommen contant geld. Ook uit afgeluisterde gesprekken na de moord blijkt hun betrokkenheid.

Volgens de rechtbank is op basis van het bewijsmateriaal niet vast te stellen wie de chauffeur en wie de schutter was. De twee handelden als één en zijn beiden veroordeeld voor de moord. Justitie had levenslang geëist maar de rechtbank kon dat niet opleggen, want de maximale straf voor een enkelvoudige moord is 30 jaar. De mannen zouden niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liqudiatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.