Tweede telefoon Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. gepakt en gekraakt door NFI

Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. blijkt een tweede telefoon in zijn cel te hebben gehad.

Dat blijkt uit een brief van de rechter-commissaris die NRC heeft ingezien. Het gaat om een iPhone 5 die door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gekraakt/ontgrendeld. Vorig jaar werd bekend dat B. in zijn cel de beschikking had over een PGP-telefoon in de maanden na zijn aanhouding. Daarmee zou hij onder meer gecommuniceerd hebben met de groep rond Ridouan Taghi. De kroongetuige zou onder ede hebben gelogen nu blijkt dat hij een tweede telefoon had. Het NFI wist de zes-cijferige code van de iPhone 5 binnen een dag te kraken met speciale software, schrijft de krant. B. bleek de iPhone van september 2017 tot en met 9 februari 2018 in zijn bezit te hebben gehad. Of dit gevolgen gaat hebben voor de kroongetuigedeal met justitie is niet bekend. Er is een onderzoek ingesteld.

Nabil B. heeft verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.