Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tweetal uit Apeldoorn door rechtbank veroordeeld voor zorg- en hypotheekfraude

De rechtbank heeft een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrift en het gebruik van valse documenten.

De man kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vrouw kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De straffen zijn opgelegd vanwege fraude gerelateerd aan zorgverlening en een hypotheekaanvraag.

Frauduleuze Zorgdeclaraties

De man, als bestuurder van een dienstverlenend bedrijf, sloot overeenkomsten met de gemeenten Apeldoorn en Arnhem om zorg te verlenen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Echter, hij declareerde zorguren die niet daadwerkelijk werden geleverd of werden uitgevoerd door ongeschoold personeel. Om deze valse declaraties te rechtvaardigen, vervalste hij diverse documenten, waaronder arbeidsovereenkomsten en salarisspecificaties, in de periode van juni 2016 tot april 2020. De vrouw en een boekhouder, die eerder al was veroordeeld, werkten bewust samen met de man bij het vervalsen van deze documenten.

Hypotheekfraude door Valsheid in Stukken

Naast zorgfraude maakten de man en vrouw zich ook schuldig aan hypotheekfraude. Ze vervalsten documenten zoals werkgeversverklaringen en salarisspecificaties om de hypotheek van hun gezamenlijke woning op de naam van de vrouw te kunnen overschrijven. De man ontkende zijn betrokkenheid bij de hypotheekfraude en verklaarde enkel de valse stukken te hebben doorgestuurd naar de hypotheekadviseur. De vrouw beweerde niets te weten van de vervalsingen en gaf aan dat haar toenmalige partner dit zonder haar medeweten had gedaan.

Overwegingen van de Rechtbank

De rechtbank vond de verklaringen van de man en vrouw ongeloofwaardig en oordeelde dat zij beiden op de hoogte waren van de valse documenten, gezien hun nauwe persoonlijke en zakelijke banden. Bij het opleggen van de straf aan de man werd rekening gehouden met de hoogte van het benadelingsbedrag en het feit dat hij inmiddels de gemeenten schadeloos heeft gesteld. Bij de vrouw werd rekening gehouden met haar kleinere rol in de zorgfraude en het feit dat ze samen met de man ouders is van een jong kind. De proeftijd bij de voorwaardelijke straffen is vastgesteld op twee jaar.