Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tweetal voor de rechter na verduistering tienduizenden euro’s via bewindvoering

Twee verdachten, een 56-jarige vrouw en een 53-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek, worden door het Openbaar Ministerie verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte via het bewindvoeringskantoor dat zij samen runden.

In de rechtbank Midden Nederland betoogde de officier van justitie dat het zeer kwalijk is dat mensen die kwetsbaar zijn en onder bewind staan, juist om geholpen te worden met hun geldzaken, zo benadeeld zijn door deze verdachten.

Het Openbaar Ministerie stelt dat via het bewindvoeringskantoor in met name 2017 en 2018 bij veel cliënten meer geld is geïnd dan rechtmatig was. Vervolgens werden de rapportages, waarmee bewindvoerders verantwoording moeten afleggen bij de rechtbank, vervalst om de verduistering te verdoezelen. Voor beide verdachten eiste het OM een taakstraf van 200 uur plus 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast wil het OM dat zij gedurende 3 jaar niet werkzaam zijn als bewindvoerder.

De vrouw was directeur-bestuurder en gaf leiding aan het bewindvoeringskantoor, terwijl haar echtgenoot als curator en bewindvoerder werkzaam was en verantwoordelijk was voor de financiële rapportage. In 2017 waarschuwde de rechtbank het bedrijf al eens vanwege klachten over de bewindvoering, wat resulteerde in een periode waarin het bedrijf geen nieuwe cliënten kon aannemen.

Uit het onderzoek bleek dat bij 121 cliënten in totaal ruim 27.000 euro onrechtmatig was geïnd door het bewindvoeringskantoor. Ook werden er bij 115 cliënten fouten gemaakt bij het terugboeken van voorschotten. Het echtpaar werd herhaaldelijk gewezen op deze fouten door personeelsleden, maar de correcties werden niet doorgevoerd.

De verdachten worden beschuldigd van verduistering en valsheid in geschrifte. De officier van justitie benadrukte de ernst van de feiten en betoogde dat het vertrouwen in gerechtelijk bewindvoerders ernstig is geschaad. Ondanks overschrijding van de redelijke termijn, eiste het OM passende straffen, waaronder de verplichting tot terugbetaling van het onrechtmatig verkregen voordeel van 61.044,34 euro.