De uitlevering van Mocro Maffia kopstuk Saïd R. aan Nederland kan nog maanden gaan duren.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) is dat ‘een gewone gang van zaken voor een procedure als deze’. Het verzoek vanuit Nederland aan Colombia is nog in voorbereiding. Of R. snel in Nederland zal zijn hangt van veel zaken af waaronder het feit of de verdachte zelf ook meewerkt aan een eventuele uitlevering.

Nederland heeft geen zogenoemd bilateraal uitleveringsverdrag met Colombia, maar uitlevering kan alsnog dankzij een multilateraal verdrag van de Verenigde Naties (VN) waar beide landen aan verbonden zijn. Of Colombia R. uit zal zetten als ongewenste vreemdeling weet de woordvoerder van het OM niet te zeggen.

Dit gebeurde wel met Ridouan T. die na zijn aanhouding door Dubai uit het land werd gezet. T. zat snel na zijn aanhouding in een villa in Dubai in een vliegtuig naar Nederland en vervolgens in een cel in de EBI in Vught.

Saïd R. stond al enige tijd op de Nationale Opsporingslijst en werd internationaal gezocht. Samen met Ridouan T. werd R. ervan verdacht betrokken te zijn bij liquidaties en grootschalige drugshandel/smokkel. Uiteindelijk werd R. getraceerd en aangehouden door onder meer klassiek recherchewerk en zijn voorliefde voor halal-maaltijden en bezoekjes aan de moskee.