Hert gerechtshof in Amsterdam gaat ondanks de coronavirus maatregelen uitspraak doen in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.

Eerder deze week werd bekend dat er in Nederland maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit heeft ook gevolgen voor de rechtspraak. Alle inhoudelijke rechtszaken zijn voorlopig opgeschort en zullen later worden behandeld. De uitspraak inzake de moorden in de Staatsliedenbuurt gaat aanstaande vrijdag wel door. Dan zullen Adil ‘Kinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B. horen of ze levenslang opgelegd gaan krijgen zoals de rechtbank eerder bepaalde.

In december 2012 werd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt de Range Rover met daarin Benaouf A., Saïd El Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) door meerdere schutters onder vuur genomen. A. sloeg op de vlucht en wist te ontkomen door in het water te springen. De twee anderen hadden minder geluk en zijn op straat geliquideerd. Na de dubbele liquidatie zijn ook nog twee motoragenten onder vuur genomen.

Na enige tijd werden Adil ‘Kinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de wilde schietpartij. De verdachten zijn door de rechtbank veroordeeld tot levenslang. Beide mannen ontkennen iets te maken te hebben met de dubbele liquidatie. Volgens doelwit Benaouf A. heeft hij B. gezien en zou hij één van de schutters zijn geweest. De verdachte en andere personen zeggen dat A. liegt. Tijdens het hoger beroep heeft het doelwit dit ontkend en blijft volhouden Anouar B. die dag te hebben gezien. De rechtbank heeft A. en B. eerder veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. De verdachten ontkennen de liquidaties te hebben uitgevoerd.