Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Uitvoerders liquidatie Peter R. de Vries na moord in chat: ‘Bro, ahahahah dwars door ze hoofd en lichaam echt gelukt hij is dood’

De rol die Kamil E. speelde bij de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries, blijkt een stuk groter dan hij probeerde te doen voorkomen.

Dat blijkt uit chatberichten die Het Parool heeft ingezien. De berichten zijn verstuurd met een versleutelde smartphone die in de vluchtauto werd aangetroffen bij de aanhouding van de uitvoerders van de liquidatie. Na de aanhouding claimde Kamil E., de chauffeur, niets te hebben geweten van een moord. Naar eigen zeggen bracht hij Delano G. voor 100 euro naar Amsterdam als een soort taxi voor een extra zakcentje. Uit leesbaar gemaakte chats blijkt zijn rol een stuk groter te zijn geweest zowel tijdens de liquidatie als bij de voorbereidingen.

Met een onbekend gebleven moordmakelaar communiceerde E. over de moord en de voorbereidingen. Hij gaf aan Delano G., de schutter, de locatie te hebben laten zien en te hebben uitgelegd waar hij De Vries dood moest schieten. Ook G. communiceert op een gegeven moment met de moordmakelaar die steeds benadrukt dat de moord hoe dan ook moet lukken. ‘Leeg die ding op hem’, aldus contact NN 4229. De makelaar stuurt op een gegeven moment ook twee foto’s van De Vries die dan te zien is in een uitzending van RTL Boulevard.

Na de liquidatie wordt er ook gecommuniceerd tussen de uitvoerders en de opdrachtgever. ‘Bro, ahahahah dwars door ze hoofd en lichaam echt gelukt hij is dood kk dood’. Aldus een bericht van de schutter aan de makelaar vlak na de liquidatie. Kort daarna worden de twee aangehouden omdat de liquidatie zeer amateuristisch is uitgevoerd. Er bleek namelijk nog geen tweede vluchtauto te zijn geregeld waarna E. en G. in de vluchtauto bleven rijden tot de politie hun wist aan te houden.

De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd. In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.