Veel kritiek op regering El Salvador na tienduizenden aanhoudingen sinds uitroepen noodtoestand

De regering van El Salvador krijgt veel kritiek vanwege tienduizenden aanhoudingen en mensenrechtenschendingen sinds het uitroepen van de noodtoestand.

In maart werd de noodtoestand uitgeroepen vanwege bendegeweld. Sindsdien zijn er al meer dan 36.000 personen aangehouden en vastgezet. Volgens mensenrechtenorganisaties was er hierbij vaak sprake van willekeur. Mensen werden op basis van uiterlijk, leeftijd en/of sociaal-economische status aangehouden. De mensenrechtenorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) veroordeelt de regering en roept op om de mensenrechten en waardigheid van de inwoners te respecteren.

De noodtoestand werd uitgeroepen nadat binnen 24 uur 62 personen werden vermoord. Volgens de autoriteiten waren de moorden het gevolg van bendegeweld. De noodtoestand zou slechts 30 dagen in stand blijven, maar werd vorige maand voor de tweede keer verlengd door het parlement. Hierdoor kunnen mensen zonder aanhoudingsbevel worden opgepakt en vastgezet. Verder is er een verbod op samenscholing en wordt communicatie in de gaten gehouden.

El Salvador geldt als een van de meest gewelddadige landen in Centraal-Amerika. In veel wijken hebben bendes het voor het zeggen. De kopstukken zitten meestal in de gevangenis van waaruit ze de organisatie leiden. President Bukele beloofde in zijn campagne voor de verkiezingen van 2019 dat hij het bendegeweld hard zou aanpakken en daar lijkt hij nu mee bezig te zijn.