Gucci schoenen. © crime-nieuws.nl

Veiling in beslag genomen Gucci, Chanel en andere merkkleding criminelen levert tonnen op

De veiling van exclusieve designeritems van merken zoals Gucci, Chanel en Louboutin heeft voor justitie een aanzienlijk bedrag opgeleverd. Het gaat om tonnen euro’s.

Sinds eind augustus kon er geboden worden op tassen, schoenen en kleding van dure merken. Dit heeft tot nu toe 232.000 euro opgeleverd. Het succes van de veiling is het gevolg van een optimale samenwerking tussen de opsporingsdiensten van Politie en FIOD, het Openbaar Ministerie en Domeinen Roerende Zaken.

Het idee is ontstaan bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland, waar een bevlogen collega de kans zag meer crimineel geld van verdachten af te nemen, door ook beslag te laten leggen op hun peperdure garderobe, aldus het OM. In heel het land zijn spullen in beslag genomen en nadat een deskundige de items op echtheid controleert en een verkoopprijs vaststelt worden de spullen geveild.

‘Op deze manier treffen we verdachten rechtstreeks in hun portemonnee én spekken we de staatskas. Bovendien hebben de verschillende organisaties hun krachten fraai gebundeld en slimmer gebruik gemaakt van het afpakproces,’ Aldus afpakofficier van justitie Joost van Bree. Een tweede veiling zal vermoedelijk dit najaar plaatsvinden en dan kan er wederom worden geboden op Gucci, Chanel en andere dure merkkleding/accessoires.