Verdachte binnen 10 minuten gepakt voor gewapende overval, mogelijke link met meer zaken onderzocht

In Amsterdam is een verdachte snel na een overval binnen tien minuten getraceerd en aangehouden.

De politie slaagde er maandagmiddag 10 juli in om binnen tien minuten na ontvangst van een melding van een overval op een tankstation aan Meer en Vaart een verdachte aan te houden. Dankzij foto’s die door een getuige waren gemaakt en een duidelijk signalement van de dader, konden agenten de verdachte snel in de kraag vatten. Het is mogelijk dat de 26-jarige Amsterdammer ook betrokken was bij vier andere overvallen op tankstations in Amsterdam-West en Zuid in de afgelopen weken.

De overval vond plaats rond 14.00 uur die middag. Direct nadat de overvaller het tankstation binnenkwam, begon hij tegen het aanwezige personeel te schreeuwen dat hij geld wilde en bedreigde hen daarbij met een mes. Op dat moment probeerde een klant het tankstation binnen te gaan. Een van de medewerkers merkte dit op en maakte gebaren dat de klant beter buiten kon blijven. De klant voelde echter direct dat er iets niet in de haak was en was van plan om toch naar binnen te gaan kijken. Voordat hij dat kon doen, rende de overvaller het tankstation uit, met wat geld uit de kassa, en sloeg op de vlucht. Hoewel de klant de overvaller niet kon tegenhouden, slaagde hij er wel in om een foto van hem te maken.

Ondertussen werd de politie gealarmeerd en spoedden agenten zich naar het tankstation. Ze ontvingen onmiddellijk de foto’s van de getuige, waardoor ze direct een duidelijk beeld van de verdachte hadden. Op basis hiervan kon de verdachte enkele minuten later worden gelokaliseerd en aangehouden op de Johan Huizingalaan. Bij het fouilleren van de verdachte troffen de agenten een mes en contant geld aan.

Er hebben de afgelopen weken meerdere overvallen plaatsgevonden op tankstations in Amsterdam, met name in de wijken West en Zuid. De politie hield er al rekening mee dat deze vier gevallen mogelijk het werk waren van dezelfde dader, en nu wordt onderzocht of de maandag gearresteerde verdachte ook betrokken was bij deze zaken. Rechercheurs zijn bezig met het onderzoek naar zijn mogelijke rol bij de verschillende overvallen.