Viertal door rechtbank veroordeeld voor geweld bij grote vechtpartij café Wezep

De rechtbank heeft vier mannen veroordeeld voor verschillende geweldsdelicten die plaatsvonden tijdens een grote vechtpartij in Wezep.

Bij het incident raakten vijf personen ernstig gewond door steekwonden. Na een uitgebreid onderzoek zijn een 37-jarige man uit Hattem, een 37-jarige man uit Hoogeveen en twee mannen van 22 en 24 jaar uit Wezep voor de rechter verschenen. Alle vier krijgen ze een (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf opgelegd.

Op 5 september 2020 vonden er enkele opstootjes plaats in een café in Wezep. De man uit Hattem was aanwezig in het café en betrokken bij deze incidenten. De andere drie mannen werden door een andere cafébezoeker gebeld en reden met hoge snelheid naar het café, destijds onwetend van de opstootjes. Bij aankomst stapten ze uit de auto en liepen zonder aarzeling af op een groep mensen die op het terras voor het café stond. Twee van de drie hadden wapens bij zich. Hierop escaleerde de situatie en ontstond er een grootschalige vechtpartij met vijf slachtoffers als gevolg.

De rechtbank veroordeelt de 37-jarige mannen uit Hoogeveen en Hattem voor poging tot zware mishandeling. Het staat vast dat zij een van de slachtoffers met een mes hebben gestoken. De man uit Hoogeveen wordt daarnaast veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Hij moet het slachtoffer van de poging tot zware mishandeling een schadevergoeding van ruim €1.500 betalen.

De man uit Hattem wordt ook veroordeeld voor de mishandeling van drie politieagenten. Hij heeft de agenten mishandeld tijdens zijn aanhouding en in het arrestantencomplex. Deze man moet in totaal ruim €1.500 aan schadevergoeding aan de drie agenten betalen.

De rechtbank legt de man uit Hattem een gevangenisstraf van 270 dagen op, waarvan 83 dagen voorwaardelijk. De man uit Hoogeveen krijgt een celstraf van 180 dagen, waarvan 73 dagen voorwaardelijk. Beide mannen moeten daarnaast de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. Het voorwaardelijke deel van de straf heeft een proeftijd van twee jaar.

De twee mannen uit Wezep worden veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechtbank legt de 24-jarige man een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op. De 22-jarige man krijgt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De straf voor de 22-jarige man is hoger vanwege het feit dat hij een wapen bij zich had tijdens de vechtpartij. Ook voor deze mannen geldt een proeftijd van twee jaar.