De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

Verdachte coketransporten Piet Costa in cel aangehouden voor opdracht geven martelcontainers

Roger P. alias ‘Piet Costa’ is in zijn cel aangehouden voor omhet opdracht geven tot het bouwen van martelcontainers.

Dat meldt Het Parool. Eerder werd al bekend dat de politie de 48-jarige P. ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor het bouwen van containers om personen op gewelddadige wijze te kunnen ondervragen. Nu is ‘Piet Costa’ ook officieel in zijn cel aangehouden voor het opdracht geven voor de containers die ontdekt zijn bij Wouwse Plantage.

Het bewijs tegen de verdachten komt voornamelijk uit onderschepte PGP-berichten van Encrochat. Roger P. zou volgens de recherche onder de gebruikersnaam ‘Luxury Balloon’ hebben gecommuniceerd met de bouwers van de martelcontainers. De Utrechter Robin van O. zou volgens de politie betrokken zijn geweest bij de containers. Hij communiceerde volgens de recherche met gebruikersnaam ‘Slempo’ en stuurde onder meer ook foto’s naar gebruiker ‘Luxury Balloon’.

Piet Costa werd in juni door de politie aangehouden in een luxe appartement in Rotterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van duizenden kilo’s blokken cocaïne in 2015 en 2016. Daarnaast zou P. ook voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor cocaïnetransporten van maart tot juni 2020.

De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie