Verdachte liquidatie advocaat Mocro Maffia kroongetuige probeerde naar Suriname te vluchten

De verdachte in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum ontkent betrokken te zijn geweest.

Ondanks het feit dat de 36-jarige Giërmo B. zegt niet betrokken te zijn geweest heeft het Openbaar Ministerie (OM) veel bewijs tegen hem. Zo is er onder meer DNA gevonden in de auto van waaruit Wiersum werd geobserveerd voor de liquidatie. Daarnaast is de verdachte als bestuurder van de vluchtauto te zien in de weken voor de schietpartij en wordt zijn pas gebruikt om te betalen voor benzine voor de witte bestelbus.

Toen B. op televisie zag dat er beelden van de vluchtauto werden getoond boekte hij volgens de officier van justitie een vlucht naar Suriname. In de rij voor het inchecken op Schiphol werd de verdachte aangehouden en vastgezet. B. wordt verdacht van het medeplegen van de moord. Of hij ook gezien wordt als schutter kan het OM nog niet zeggen.

De 44-jarige Derk Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

Volgens B. zou topcrimineel Ridouan T. de opdrachtgever zijn voor meerdere liquidaties. T. werd na jaren ondergedoken te zijn geweest aangehouden in Dubai. Inmiddels zit hij in een cel in de EBI in Vught. Volgens zijn advocaat zal T. aanwezig zijn bij de rechtszaken en mogelijk ook wat zeggen.