Verdachte Marengo proces mag worden uitgeleverd aan Marokko voor liquidatie café La Crème Marrakech

Een verdachte in het Marengo-proces mag worden uitgeleverd aan Marokko. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Het gaat om de 29-jarige Achraf B die in Nederland verdacht wordt in het zogenoemde Marengo proces. Justitie eiste vorig jaar een levenslange gevangenisstraf tegen hem. De Marokkaanse autoriteiten verdenken hem van betrokkenheid bij een vergismoord. In 2017 werd bij café La Crème in Marrakesh een zoon van een Marokkaanse rechter de doodgeschoten. Het echte doelwit zat even daarvoor op dezelfde stoel en was net weg toen de schutters toesloegen. De twee Nederlanders die de schoten hebben gelost zijn inmiddels veroordeeld tot de doodstraf.

Nu heeft Marokko om de uitlevering van B. gevraagd. Het is aan een Nederlandse uitleveringsrechter om te oordelen of een eventuele uitlevering toelaatbaar is. Daarnaast adviseert de rechtbank de minister over de uitlevering, die beslist uiteindelijk op het verzoek, aldus een woordvoerder. De verdachte is tegen uitlevering en zegt dat vervolging door Marokko gebaseerd is op politieke motieven. Daarnaast claimt hij dat er in dat land sprake is van een duidelijke schending van het recht op een eerlijk proces. De belastende verklaringen tegen hem zouden volgens B. door marteling verkregen zijn. 

Zijn uitlevering is volgens hem dan ook niet toelaatbaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt anders en zegt dat Marokko het verzoek met de juiste stukken heeft onderbouwd. Ook ziet de rechtbank geen aanwijzingen van een politieke vervolging.