De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Verdachte opgepakt voor rekruteren moordcommando liquidatie Haïtiaanse president

De politie van Haïti heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het rekruteren van de verdachten van de liquidatie op president Jovenel Moïse.

De president werd vorige week gedood in zijn huis in Port-au-Prince. Moïse werd doodgeschoten en zijn vrouw raakte zwaargewond. Na de moord is een groot onderzoek ingesteld en zijn meerdere verdachten aangehouden. Het gaat om achttien Colombianen en een Amerikaan.

Nu heeft de politie na verder onderzoek een persoon aangehouden die de uitvoerders zou hebben gerekruteerd. ‘Dit is een individu dat via een privévliegtuig in Haïti is gearriveerd met een politiek doel’, meldde Leon Charles, het hoofd van de nationale politie, zondag op een persconferentie.

Het gaat om Christian Emmanuel Sanon, die in de Amerikaanse staat Florida werkzaam zou zijn als arts en de Haïtiaanse nationaliteit bezit. De verdachte arriveerde in juni in het land samen met een aantal Colombianen. Volgens de politiechef was het plan eerst om de president te arresteren maar is hun missie gaandeweg veranderd.

De commando-eenheid die Moïse liquideerde, bestond uit 26 Colombianen en 2 Haïtiaanse Amerikanen. Drie vermeende daders zijn gedood, terwijl meerdere verdachten nog op de vlucht zijn. Het onderzoek naar de liquidatie is in volle gang. Er zullen naar verwachting nog aanhoudingen worden gedaan.