Vluchtauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie

Verdachten liquidatie advocaat Derk Wiersum in Marengo-proces kroongetuige Nabil B. beroepen zich op zwijgrecht

De verdachten van de liquidatie op advocaat Derk Wiersum hebben weinig gezegd en beroepen zich op hun zwijgrecht.

De rechtszaak rond de liquidatie op de advocaat van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. ging vandaag van start. De 37-jarige Giermo B. uit Almere en de 32-jarige Moreno B. uit Rotterdam worden ervan verdacht de liquidatie op Wiersum te hebben uitgevoerd. Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Hij staat vandaag nog niet terecht.

Beide verdachten hebben vandaag weinig gezegd en zich voornamelijk op hun zwijgrecht beroepen. De twee ontkennen iets met de liquidatie te maken te hebben en zeggen onschuldig te zijn. Verdere verklaringen zijn er niet gegeven over onder meer hoe er sporen zijn aangetroffen in een vluchtauto die gebruikt zou zijn bij de liquidatie. Verder zou justitie ook belastende afgetapte gesprekken in handen hebben. Of er daadwerkelijk veel bewijs tegen de verdachten is zal de komende tijd blijken tijdens de inhoudelijke behandeling.

De 44-jarige Derk Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Volgens B. zou de (destijds)  meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, de opdrachtgever zijn voor meerdere liquidaties.