Verdachte uit Emmen aangehouden in Sky ECC onderzoek naar grote cocaïnetransporten

In een Sky ECC onderzoek naar grote cocaïnetransporten is in Emmen een verdachte aangehouden.

Op zondag 8 mei heeft de politie een 40-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van internationale handel in verdovende middelen. Het onderzoek naar deze verdachte liep al geruime tijd en heeft geleid tot doorzoekingen in verschillende panden in Emmen. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij meerdere grote cocaïnetransporten vanuit vooral Zuid-Amerika naar Nederland en het witwassen van de opbrengsten.

De verdachte lijkt de afgelopen jaren betrokken te zijn geweest bij de handel in vooral cocaïne en grote geldbedragen zijn hierbij gemoeid. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang en nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames worden niet uitgesloten. De verdachte zit momenteel in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

De recherche heeft in het onderzoek onder andere gebruik gemaakt van informatie uit Sky ECC, een afgeschermde chatservice waar criminelen onbespied met elkaar dachten te communiceren via versleutelde PGP-telefoons. Sky ECC werd in 2021 offline gehaald en de cryptocommunicatiedata werd veiliggesteld. Berichten uit deze data hebben geleid naar de aangehouden verdachte.

Het onderzoek naar de achtergronden van de zaak en de betrokkenheid van de verdachte bij internationale drugshandel gaat onverminderd door. De politie roept getuigen op zich te melden als ze informatie hebben die kan bijdragen aan het onderzoek.