Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Verdachten gepakt voor handel in valse zorgdiploma’s via Telegram

In een recente operatie heeft de politie van het district Noord- en Oost-Gelderland (NOG) twee mannen aangehouden die zich bezighielden met de verkoop van valse documenten op het online platform Telegram, waaronder valse zorgdiploma’s.

De verdachten, een 21-jarige man uit Arnhem en een 25-jarige man uit Nijmegen, werden opgespoord en gearresteerd nadat de politie hun Telegramaccount overnam en verwijderde.

Het onderzoek, uitgevoerd door het flexteam NOG, de Intelligence- en Cybercrime afdeling van de politie, en andere flexteams uit verschillende districten, heeft geleid tot de identificatie van een van de verdachten die op Telegram opereerde onder de username ‘Willem van der Linden’. Deze persoon bood valse documenten te koop aan, waaronder rijbewijzen, vaarbewijzen en zorgdiploma’s, waarbij beweerd werd dat deze documenten inclusief registratie bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) waren.

Een van de aangeschafte valse documenten was een zorgdiploma. Het gebruik van valse zorgdiploma’s is een groeiend probleem, waarbij criminelen zich voordoen als gekwalificeerde zorgprofessionals, wat een gevaar vormt voor de veiligheid van kwetsbare individuen en de integriteit van de gezondheidszorg in gevaar brengt.

Als reactie op de aanhouding van de verdachten heeft de politie de volledige controle overgenomen van het Telegramaccount waarop de illegale activiteiten plaatsvonden. In meer dan dertig Telegramgroepen waar de verdachte actief was, is een bericht van de politie verzonden om te waarschuwen voor de strafbaarheid van het kopen en gebruiken van valse documenten.

De politie benadrukt dat valsheid in geschrifte een strafbaar feit is met een maximale straf van 6 jaar. Ook zal de politie de relevante informatie delen met andere overheidspartijen, zoals de gemeente, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, en DUO, om verdere maatregelen te treffen tegen de illegale handel in valse documenten. Daarnaast benadrukt de politie dat het actief speurt naar illegale activiteiten, zowel offline als in de digitale wereld.

De arrestatie van deze verdachten toont aan dat de politie vastberaden is om illegale praktijken te stoppen en de veiligheid en integriteit van de samenleving te waarborgen. Het onderzoek naar de aard en omvang van de verkoop van valse documenten loopt nog, en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.