Verdachten liquidatie carpoolplaats A12 bij De Meern vrijgesproken

De rechtbank Midden-Nederland heeft twee mannen vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van Aziz Anzi. Hij werd in in 2015 op een carpoolplaats op de A12 bij De Meern doodgeschoten met een automatisch vuurwapen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder 18 en 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten. Volgens de officier van justitie zou er overtuigend bewijs tegen de verdachten van 27 en 31 jaar zijn. Dit ziet de rechtbank anders en heeft de mannen vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie.

Op basis van de bewijsmiddelen, peilbaken onder auto en Blackberry PGP van slachtoffer, stelt de rechtbank vast dat de 27-jarige verdachte meerdere afspraken met Anzi heeft gemaakt, en dat de 31-jarige medeverdachte naar één van die afspraken is gereden en het baken heeft geplaatst en opgeladen.

Om tot een veroordeling te komen moet de rechtbank kunnen vaststellen dat de verdachten nauw samenwerkten met de schutter en een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de daadwerkelijke liquidatie. Dit blijkt niet uit de aangetroffen bewijsmaterialen. Er is in het dossier, volgens de rechtbank, geen bewijs dat de verdachten met de schutter op enige wijze hebben samengewerkt.

Het slachtoffer, de 37-jarige Aziz Anzi, werd in september 2015 geliquideerd in zijn witte Fiat 500. Met een automatisch vuurwapen werd hij onder vuur genomen en overleed vrijwel direct. De politie startte een uitgebreid onderzoek en besteedde onder meer in Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak.