Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachten poging tot liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries blijven langer vastzitten

De twee mannen die verdacht worden van de poging tot liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries blijven langer vastzitten.

Het gaat om de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam, naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’, en de 35-jarige Kamil E. uit Polen. De twee werden enkele uren na de poging tot liquidatie op de misdaadjournalist aangehouden. De verdachten werden door de politie op de A4 klemgereden. Beide zitten nog in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Het opsporingsonderzoek gaat verder. Omdat de verdachten in beperkingen zitten, is het Openbaar Ministerie terughoudend met het geven van informatie over dit onderzoek, aldus een woordvoerder.

De Vries werd dinsdagavond rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten. De schutter zou zeker vier of vijf schoten hebben gelost. Hierbij is de misdaadjournalist in zijn hoofd geraakt en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie stelde na de schietpartij een klopjacht in en heeft meerdere verdachten aangehouden. Op de A4 ter hoogte van de afrit Leidschendam hield een arrestatieteam twee mannen aan die worden verdacht van directe betrokkenheid bij de liquidatiepoging. Na de aanhoudingen zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Hierbij nam de politie verschillende gegevensdragers en munitie in beslag. Een derde verdachte die in Amserdam werd aangehouden, een 18-jarige man, is weer vrijgelaten. Hij blijkt geen betrokkenheid te hebben bij de zaak en is geen verdachte meer in het onderzoek.

De misdaadjournalist stond sinds enige tijd de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi en een reeks (pogingen tot) liquidaties. Of de poging tot liquidatie op De Vries hieraan gelinkt is wordt onderzocht. De recherche houdt momenteel rekening met meerdere scenario’s.