Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

“Vermeende schutter Delano G. pas enkele uren voor liquidatie Peter R. de Vries ingeschakeld”

Delano G. blijkt enkele uren voor de liquidatie op Peter R. de Vries pas te zijn ingeschakeld.

In een recente ontwikkeling in het onderzoek naar de moord op de bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries, zijn nieuwe telefoonberichten ontcijferd die belangrijke inzichten bieden in de betrokkenheid van de verdachten. Volgens bronnen dicht bij het politieonderzoek, die door EenVandaag worden aangehaald, blijkt uit deze berichten dat de hoofdverdachte, Delano G., slechts enkele uren voor de liquidatie werd ingeschakeld. Het slachtoffer Openbaar Ministerie heeft deze berichten nog niet officieel bevestigd, aldus een woordvoerder.

De nieuwe informatie onthult dat Delano G. op 6 juli 2021 werd benaderd nadat een andere verdachte, Konrad W., de opdracht die ochtend had geweigerd. Uit de ontsleutelde berichten blijkt dat W. en chauffeur Kamil E. op 5 juli de nodige voorbereidingen troffen en wapens regelden, wat wordt ondersteund door verkeersgegevens. Het is bekend dat De Vries op die bewuste maandag niet aanwezig was in de studio.

Op de volgende ochtend trok Konrad W. zich plotseling terug, zoals te lezen is in de versleutelde berichten die hij stuurde naar de vermeende moordmakelaar Krystian M. Hij gaf aan te hebben nagedacht en dat hij een liquidatie “zonder demper echt een linke boel” vond. Bovendien leek hij verrast dat het doelwit in “het midden van het centrum” van Amsterdam moest worden vermoord.

De aanvankelijke betrokkenheid van W. bij de liquidatie en zijn rol bij het regelen van de wapens verklaart waarom zijn DNA is aangetroffen op het omgebouwde alarmpistool waarmee De Vries werd vermoord, evenals op een pistoolmitrailleur die in de vluchtauto werd gevonden.

Na het afhaken van W. werd Delano G. op dezelfde ochtend om 11.38 uur gebeld. Vijf minuten later ontving W. een bericht van moordmakelaar Krystian M. waarin stond dat er een andere persoon was gevonden voor de liquidatie. Naar alle waarschijnlijkheid werden de wapens en telefoon vervolgens overgedragen aan Kamil E. en Delano G., die vervolgens meer berichten stuurden met vragen over de moordopdracht. G. liet ook weten vastberaden te zijn, zelfs als er politie in de buurt zou zijn, met de woorden: “Het moet vandaag gebeuren, anders krijgen we problemen.”

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries uiteindelijk rond 19.30 uur neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De verdachten werden een uur later op de A4 door de politie klemgereden en gearresteerd. Konrad W. werd in september 2022 in

Polen gearresteerd.

Na nieuwe informatie die binnenkwam door verklaringen van een anonieme getuige, werd het onderzoek heropend. Tegen Delano G. en Kamil E. werd vorig jaar levenslange gevangenisstraf geëist. Vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen, kwamen er nieuwe feiten aan het licht, wat resulteerde in een heropening van het onderzoek. Op 13 juni zal de rechtbank opnieuw een voorbereidende zitting houden in deze zaak. Konrad W. zal ook worden vervolgd en wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord met een terroristisch oogmerk.