VIDEO: Broers smokkelden cocaïne uit Nederland via Spanje naar Marokko en hasj de andere kant op

Beelden van invallen bij een drugsbende die cocaïne vanuit Nederland via Spanje naar Marokko smokkelde.

Een grote drugsbende die cocaïne vanuit Nederland naar Marokko vervoerde via de Spaanse enclave Melilla, is door de Guardia Civil ontmanteld. De operatie Bergantes resulteerde in de arrestatie van 21 personen en de inbeslagname van bijna 59 kilo cocaïne, 186 kilo hasj en goederen ter waarde van meer dan 3,6 miljoen euro.

De politie kwam de bende op het spoor toen een verdacht voertuig werd opgemerkt dat drugs naar Melilla vervoerde via de haven. Bij het doorzoeken van het voertuig werd 15 kilo hoogwaardige cocaïne in een dubbele bodem van de kofferbak ontdekt.

De drugsbende werd geleid door twee broers, waarvan één zich in Marokko bevond en de ander in Granada. De broer in Granada was op de vlucht voor de Marokkaanse justitiële autoriteiten vanwege zijn leidende rol in een drugsbende. Samen hadden ze een proces opgezet voor de verwerving en het transport van cocaïne en hasj via twee verschillende structuren.

De eerste structuur was gericht op het ontvangen van hasj uit Marokko via snelle of recreatieve boten. Vervolgens werd het met de “go fast” -methode over de weg naar de bestemming vervoerd. De tweede structuur begon in Nederland en Barcelona, waar ze de cocaïne kochten en deze via Melilla naar Marokko stuurden. Door de hasjhandel in Marokko te financieren, konden ze zichzelf zelf voorzien van geld om de cocaïne te kopen.

De bendeleden worden onder meer verdacht van delicten tegen de volksgezondheid, vervalsing van documenten en deelname aan een criminele organisatie.