VIDEO: Twee bendes Spaanse plofkrakers opgerold na roven ruim 600K uit geldautomaten

Beelden van doorzoekingen bij twee Spaanse bendes plofkrakers die ruim 600K wisten buit te maken.

In een grootschalig onderzoek heeft de Spaanse politie twee criminele bendes ontmanteld die gespecialiseerd waren in het plegen van gewelddadige overvallen op geldautomaten met behulp van explosieven. De arrestaties vonden plaats in de steden Madrid en Málaga, waar de bendes hun thuisbasis hadden. Daarnaast bleek dat de criminelen ook betrokken waren bij overvallen met geweld, waarbij ze zich voordeden als leden van de veiligheidsdiensten en extreem geweld niet schuwden.

De bendeleden fabriceerden zelf explosieven, die ze “petacas” noemden, door gebruik te maken van vuurwerkbuskruit en andere vuurwerkartikelen. Met deze geïmproviseerde explosieven pleegden ze de overvallen op geldautomaten, waarbij ze aanzienlijke geldbedragen buitmaakten. Het onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de verdachten verantwoordelijk waren voor maar liefst 15 criminele feiten, waarbij meer dan 600.000 euro werd gestolen.

Als resultaat van de operatie heeft de politie 14 personen gearresteerd en tegelijkertijd 23 huiszoekingen uitgevoerd. Tijdens deze acties werden er diverse wapens en munitie, GPS-trackers, gereedschap voor het openen van deuren, alarmverstoorders, politie- en nationale garde-uniformen, contant geld, valse kentekenplaten en andere verdachte voorwerpen in beslag genomen. Ook werd er een illegale hennepkwekerij ontdekt, waarbij 112 planten in beslag zijn genomen.

Het onderzoek begon in augustus 2022 na twee gewelddadige plofkraken op bankinstellingen in Málaga, waarbij meer dan 82.000 euro werd buitgemaakt. Gedurende het onderzoek kwam aan het licht dat dezelfde groep ook betrokken was bij een derde overval in Valencia, waarbij ze 40.000 euro wisten te stelen.

In februari van dit jaar pleegden enkele van de verdachten een mislukte overval met explosieven op een bank in Pinto (Madrid), waarbij ze er niet in slaagden geld buit te maken.

Dankzij de gecoördineerde inspanningen van de Guardia Civil, de Policía Nacional en de Mossos d’Esquadra zijn deze gevaarlijke bendes nu ontmanteld en kunnen ze niet langer doorgaan met hun gewelddadige criminele activiteiten. De politie benadrukt dat dit onderzoek een belangrijke stap is in de strijd tegen georganiseerde misdaad en het waarborgen van de veiligheid van de burgers.