Voormalig president van de VS Donald Trump is formeel aangehouden

De ex president heeft zichzelf gemeld in verband met een verdenking rond zwijggeld.

Voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, is formeel aangehouden en voorgeleid in de rechtbank in New York. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een voormalig Amerikaanse president wordt voorgeleid in een strafzaak. Trump wordt verdacht van betrokkenheid bij het betalen van zwijggeld aan vrouwen met wie hij een affaire zou hebben gehad, waaronder pornoactrice Stormy Daniels.

Trump pleitte onschuldig tijdens de voorgeleiding, die door vele journalisten van over de hele wereld werd bijgewoond. Voor- en tegenstanders van Trump verzamelden zich al vroeg bij het gebouw van de rechtbank. De aanklachten tegen de voormalige president zijn onderdeel van een lopend onderzoek naar zijn rol bij het betalen van zwijggeld in 2016.

De voorgeleiding van Trump is een snelle en routinematige gebeurtenis in het strafvervolgingsproces, maar door de historische context en het feit dat het gaat om een voormalig Amerikaanse president, wordt het gezien als een belangrijk moment in de Amerikaanse geschiedenis.