Foto ter illustratie.

Voormalige Oranje voetballer Mendes da Silva krijgt 7 jaar cel voor smokkel cocaïne

De 40-jarige voormalige Oranje voetballer David Mendes da Silva uit Barendrecht is vandaag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne.

De zaak draaide met name om de invoer van drie partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Voor de invoer van 74 en 105 kilo cocaïne wordt de Barendrechter schuldig bevonden aan medeplichtigheid. In de zaak waarbij het om ruim 1.300 kilo cocaïne ging, wordt hij vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer, maar wordt hij wel veroordeeld voor het uitvoeren van strafbare voorbereidingshandelingen.

Bij deze voorbereidingshandelingen heeft hij iemand omgekocht die werkzaam was in de scheepvaart, zodat de locatie van de container met drugs kon worden doorgegeven en de cocaïne uit de containers kon worden gehaald. Voor zijn rol in deze zaak zou de verdachte 50.000 euro ontvangen, terwijl de corrupte medewerker 100.000 euro zou krijgen. Het plan liep echter mis omdat de cocaïne al door de douane was ontdekt en in beslag was genomen.

Naast zijn betrokkenheid bij de invoer van cocaïne, is de verdachte ook schuldig bevonden aan de handel in cocaïne gedurende een bepaalde periode, waarbij hij hoeveelheden van enkele tot tientallen kilo’s verhandelde.

De rechter heeft hem uiteindelijk veroordeeld voor de betrokkenheid bij de invoer van cocaïne, de handel in cocaïne en twee gevallen van niet-ambtelijke corruptie (omkoping). Hierdoor wordt hem een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar, waarbij rekening wordt gehouden met het voorarrest. Het OM had tien jaar cel geëist tegen de ex profvoetballer.

De zaak betreffende het ontnemen van het wederrechtelijk verkregen voordeel, oftewel het afpakken van het geld dat de verdachte met deze misdrijven heeft verdiend, zal op een andere zitting worden behandeld door de meervoudige kamer.