De aangetroffen partij fentanyl. © OM

Vrijspraak voor grootste partij fentanyl ooit in Nederland in AH-tas Eindhoven

Een man is vrijgesproken voor het bezit van de grootste hoeveelheid fentanyl ooit gevonden in Nederland.

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 43-jarige man uit Oss vrijgesproken van bezit van een kilo fentanyl die ruim 3 jaar geleden in een schuur in Eindhoven werd aangetroffen. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat hij de zeer krachtige pijnstiller aan degene bij wie het werd aangetroffen leverde. De verdachte krijgt echter celstraffen van in totaal 2,5 jaar en een totale geldboete van 30.000 euro voor andere drugsdelicten, bedreiging en witwassen.

De man werd veroordeeld voor het treffen van strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs en de handel daarin. Ook maakte hij zich schuldig aan witwassen van crimineel geld. Hij stortte in de periode van januari 2015 tot augustus 2019 ruim 150.000 euro aan contante geldbedragen op twee bankrekeningen en had daarnaast ruim 90.000 euro aan contant geld in bezit dat via een constructie ook voor persoonlijke uitgaven werd gebruikt. De verdachte was voornamelijk uit op financiële winst en bedreigde zelfs één van de personen met wie hij over drugs communiceerde, toen er een voorraad precursoren gestolen werd.

Hoewel er aanwijzingen zijn die kunnen betekenen dat de verdachte inderdaad de fentanyl in bezit heeft gehad, oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is dat hij degene is die de drugs aan de Eindhovenaar heeft gegeven. Op de boodschappentas zat weliswaar een vingerafdruk van de verdachte, maar die zat op de buitenkant van een veel voorkomende tas die bovendien verplaatsbaar is. Ook waren er afgeluisterde gesprekken die zouden kunnen worden uitgelegd dat de verdachte met de fentanyl te maken had, maar ook dat vond de rechtbank niet zeker. Om deze redenen sprak de rechtbank de verdachte vrij van dit verwijt.