Vrijspraak voor voorbereiden terroristische aanslag op coronavaccinatielocatie in Den Helder

De rechtbank heeft een man vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristische aanslag op een coronavaccinlocatie in Den Helder.

De 38-jarige man uit Den Helder werd op 18 maart 2021 aangehouden nadat er bij de politie een melding was binnengekomen dat er mogelijk iets stond te gebeuren bij het oude gemeentehuis in Den Helder. Het gebouw werd op dat moment gebruikt als test- en vaccinatielocatie van de GGD. Uit onderzoek bleek dat de man die dag met verschillende personen contact had opgenomen omdat hij op zoek was naar zwaar vuurwerk, portofoons en een lont. Ook zocht hij contact met een kennis die als beveiliger werkte bij de GGD.

De beveiliger, die zich zorgen maakte, heeft een opname van het gesprek gemaakt en aan de politie overhandigd. In dit gesprek stelde de verdachte onder meer vragen over de beveiliging van de vaccinatielocatie en zei hij dat hij de vaccinatielocatie zou opblazen en dat deze dan een week uitgeschakeld zou zijn.

Volgens de rechtbank zijn er sterke aanwijzingen dat de man concrete plannen had om ’s nachts een vuurwerkbom naar binnen te gooien bij de vaccinatielocatie. De rechtbank gaat niet mee in de verklaring van de man dat hij is uitgelokt om zijn uitspraken tegen de beveiliger te doen. Ook gelooft de rechtbank niet dat enkel sprake was van een grap of van stoerdoenerij, zoals de man heeft verklaard.

De man is desondanks vrijgesproken omdat er volgens de rechtbank niet vast kan worden gesteld dat hij een terroristisch oogmerk had met zijn plannen. Het Openbaar Ministerie (OM) had 2,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte.