Eén van de zwaarbewapende overvallers bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam.

Wapendeskundige Defensie: Overvallers hebben niet gericht geschoten op politie bij overval waardetransport Amsterdam

In het onderzoek naar de wildwest overval op een waardetransport in Amsterdam blijkt dat er niet gericht is geschoten door de overvallers.

Dat is vandaag bekend geworden tijdens de rechtszaak. Justitie schakelde een wapendeskundige van Defensie in om onderzoek te doen naar het vuurwapengeweld. De politie beweerde namelijk dat er gericht is geschoten op de agenten. De expert komt nu tot de conclusie dat de overvallers niet gericht hebben geschoten op de politie zoals eerder geclaimd werd. Alle aangetroffen kogelgaten in auto’s en woonhuizen blijken afkomstig te zijn van politiewapens. De advocaten van de verdachten hebben dan ook om schorsing van de hechtenis gevraagd omdat er geen objectief bewijs zou zijn voor poging moord of doodslag op de politie, waar ze nu door justitie van verdacht worden. Of de rechtbank daarin meegaat wordt later vandaag mogelijk bekend.

De zwaarbewapende overvallers sloegen toe bij een bedrijf in Amsterdam-Noord waar net op dat moment een waardetransport edelmetalen kwam ophalen of wegbrengen. Met hun buit sloegen de criminelen op de vlucht in meerdere voertuigen waaronder een Porsche Cayenne. In Broek in Waterland probeerden de daders na de overval, op 19 mei bij het bedrijf Schöne Edelmetaal, via een weiland te ontkomen. Agenten hebben uiteindelijk één van de overvallers in het weiland doodgeschoten en meerdere aanhoudingen verricht. Later die dag werd op de A16 bij Rotterdam nog een verdachte gepakt. De politie zegt de volledige buit terug te hebben gevonden maar wel nog op zoek te zijn naar drie verdachten.

Na verder onderzoek heeft de politie recent bij een gezamenlijke actie met de Franse en Belgische autoriteiten twee nieuwe verdachten aangehouden. Het gaat om een man en vrouw. De 20-jarige vrouwelijke verdachte komt uit het Belgische Ganshoren. De tweede verdachte is een 44-jarige man uit Parijs. De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was onderweg toen hij werd opgepakt door een arrestatieteam. Na de aanhoudingen zijn woningen en een winkelpand in Parijs doorzocht. De politie heeft beslag gelegd op auto’s en gegevensdragers. Of deze twee personen ook één van de drie verdachten zijn waar de politie nog naar op zoek was, is nog niet bekend. Het onderzoek naar de wildwest overval in Amsterdam is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.