ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Wraking Ridouan Taghi rechter-commissarissen in Marengo-liquidatieproces afgewezen

Een wraking van Ridouan Taghi in het Marengo-liquidatieproces is afgewezen.

Op 17 november 2021 verzocht een kantoorgenoot van mr. Weski, de advocaat van Taghi, tijdens een besloten zitting bij de rechter-commissaris uitstel van een op 19 november 2021 te houden getuigenverhoor. Zij vertelde dat mr. Weski ziek was. De rechters-commissarissen weigerden het verzoek, waarna een wrakingsverzoek werd ingediend.

Het wrakingsverzoek is op 2 december achter gesloten deuren behandeld. De wrakingskamer wijst het verzoek af onder verwijzing naar een uitspraak van de Hoge Raad van 25 september 2018. In die uitspraak is opgenomen dat een rechterlijke (tussen)beslissing in beginsel geen grond kan vormen voor wraking. Verder is ook niet gebleken dat de verdachte of zijn verdediging niet serieus werd genomen, aldus het oordeel van de wrakingskamer.

Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.