© Pexels / Pixabay

Zanger R. Kelly en platenlabel moeten 500.000 dollar betalen aan misbruikslachtoffers

R. Kelly en zijn platenlabel Universal Music Group (UMG) moeten van de rechter 500.000 dollar (ruim 463.000 euro) betalen aan misbruikslachtoffers van de zanger.

De uitspraak van de rechter is een belangrijke overwinning voor de slachtoffers van Kelly. Het is de eerste keer dat een rechter een platenlabel heeft veroordeeld om geld te betalen aan misbruikslachtoffers.

Kelly werd in 2022 veroordeeld tot dertig jaar cel wegens het leiden van een criminele organisatie die vrouwen en minderjarige meisjes misbruikte. Hij heeft altijd ontkend dat hij misbruik heeft gepleegd.

De slachtoffers hebben jarenlang geprobeerd om Kelly en zijn platenlabel aansprakelijk te stellen voor het misbruik. In 2020 dienden ze een rechtszaak in tegen Kelly en UMG.

De slachtoffers beweerden dat UMG verantwoordelijk was voor het misbruik omdat het label wist van Kelly’s gedrag en daar niets tegen heeft gedaan. UMG ontkende de beschuldigingen.

In juni oordeelde een rechter dat UMG wel verantwoordelijk was voor het misbruik. De rechter oordeelde dat UMG ‘schuld had aan het misbruik’ omdat het label ‘kennis had van Kelly’s gedrag en daar niets tegen heeft gedaan’.