De rechtbank heeft zes mannen veroordeeld voor verschillende misdrijven, waaronder het professioneel en bedrijfsmatig telen van grote hoeveelheden wiet en deelname aan een criminele organisatie.
De veroordeelde mannen komen uit Apeldoorn, Twello, Deventer en Arnhem. De straffen variëren van (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen met taakstraffen tot enkel taakstraffen, afhankelijk van de rol die zij hebben gespeeld.
In 2019 werden meerdere wietkwekerijen ontmanteld, onder andere in Apeldoorn, Deventer, Vriezenveen, Steenderen en Warnsveld. De mannen waren betrokken bij het exploiteren van meerdere kwekerijen tegelijk. Bij deze kwekerijen werden grote hoeveelheden wietplanten aangetroffen, en in sommige gevallen ook wietstekken.
De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een criminele organisatie die zich richtte op het telen en verhandelen van wiet. Georganiseerde criminaliteit is ernstig en heeft een ontwrichtend en ondermijnend effect op de samenleving.
Een 42-jarige man uit Twello was verantwoordelijk voor vrijwel alle aspecten rondom de kwekerijen en gaf dagelijks instructies aan de betrokkenen via onder andere sms-berichten. Hij bezocht ook regelmatig de kwekerijen om de voortgang van de teelt te controleren. Volgens zijn eigen verklaring ontving hij 33 procent van de winst van de wietkwekerijen. Daarnaast teelde hij samen met een ander op professionele wijze grote hoeveelheden wietstekken, waarvan een deel werd verkocht. De man krijgt een gevangenisstraf van 540 dagen, waarvan 363 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.
Een 39-jarige man uit Apeldoorn had een organiserende en financiële rol binnen de criminele organisatie. Hij regelde de panden, bracht mensen samen en hield toezicht op de gang van zaken in de kwekerijen en de verkoop van de oogst. Volgens zijn eigen verklaring ontving hij 25 of 33 procent van de winst van de wietkwekerijen. Daarnaast pleegde hij oplichting bij een meubelzaak in Apeldoorn, bezat hij ruim 2 kilo wiet, pleegde hij meerdere malen valsheid in geschrifte en had hij pepperspray in zijn bezit. De man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.
Een 52-jarige man uit Deventer hield zich bezig met de dagelijkse verzorging van de wietplanten, waarbij hij werd aangestuurd door een ander, maar ook zelf anderen aanstuurde. Op één van de locaties was hij zelf verantwoordelijk voor de kwekerij. Hij krijgt een celstraf van 360 dagen, waarvan 182 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.
Een 57-jarige man uit Arnhem knipte en verzorgde de wiet in de kwekerijen. In 2016 pleegde hij ook fraude met uitkeringen. Hij moet een gevangenisstraf van 92 dagen uitzitten.
Een 40-jarige man uit Deventer was verantwoordelijk voor het knippen van de wiet bij de oogst en het vervoeren ervan naar een andere locatie. Hij krijgt een taakstraf van 40 uur.
Een 53-jarige man uit Deventer was actief betrokken bij het exploiteren van een wietkwekerij. Daarnaast was hij samen met anderen betrokken bij de verkoop van grote hoeveelheden wietstekken. De rechtbank veroordeelt de man tot een taakstraf van 120 uur.
De periode dat de mannen in voorarrest hebben gezeten, wordt in mindering gebracht op de opgelegde straffen. De voorwaardelijke straffen hebben een proeftijd van 2 jaar. Het openbaar ministerie zal later uitspraak doen over het terugvorderen van de verdiende criminele winsten.