© Crime-Nieuws.nl

Zware straffen geëist voor gijzelingen en maffiapraktijken in Hengelo bij financieel conflict harddrugs

In de rechtbank van Almelo heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag gevangenisstraffen tot 5,5 jaar geëist tegen zeven verdachten vanwege hun betrokkenheid bij twee gijzelingen in Hengelo.

Deze misdrijven, waarbij geweld niet werd geschuwd, vonden plaats in een context van financieel conflict over harddrugshandel.

Eerste Gijzeling

Op 23 maart 2023 meldde een man zich bij een politiebureau in Hengelo met verwondingen aan zijn gezicht. Hij verklaarde het slachtoffer te zijn van een gijzeling en gewelddadige diefstal.

Tweede Gijzeling

Een week later, op 31 maart, bevrijdde de politie een tweede gijzelaar uit een kelder in de binnenstad van Hengelo. Dit slachtoffer was met een vuurwapen bedreigd en urenlang vastgehouden.

Impact op de Gemeenschap

Het OM benadrukte vandaag de impact van dergelijke misdrijven op de gemeenschap. Een van de gijzelingen vond overdag plaats op straat, waarbij omstanders getuige waren. “Dit soort wild-west-taferelen in je eigen wijk leiden tot gevoelens van onveiligheid,” aldus de officier van justitie. Beide slachtoffers werden in dezelfde kelder vastgehouden en gedurende hun gevangenschap mishandeld en vernederd. Filmpjes op de telefoons van de verdachten getuigen van de ernst van de mishandelingen.

Onderzoek en Aanhoudingen

Uit het onderzoek bleek dat twee van de zeven verdachten bij beide gijzelingen betrokken waren. Deze verdachten waren op de hoogte van de plannen en speelden een actieve rol bij de uitvoering, inclusief het gebruik en dreigen met geweld.

Strafeisen

Tegen een 52-jarige en een 24-jarige verdachte uit Hengelo werden straffen van respectievelijk 5,5 jaar en 5 jaar geëist. Een 27-jarige verdachte uit Hengelo, gezien als het brein achter de eerste gijzeling, hoorde een eis van vier jaar gevangenisstraf tegen zich. De overige vier verdachten, waarvan hun rol en persoonlijke omstandigheden in acht zijn genomen, hoorden straffen variërend van 2,5 jaar tot 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen zich geëist.

Noodzaak van Harde Straffen

Het OM benadrukte de noodzaak van harde straffen om dergelijke praktijken tegen te gaan en de veiligheid in de gemeenschap te waarborgen.