Stapels cash en verdachten gepakt in groot onderzoek witwassen na verdachte transacties

De Belgische politie heeft in een groot onderzoek naar witwassen stapels cash en verdachten gepakt bij invallen.

Het onderzoek naar een omvangrijke witwas- en zwartwasoperatie kreeg een krachtige impuls na een melding van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) aan het parket van Halle-Vilvoorde.

De CFI ontdekte verdachte transacties op de bankrekeningen van een onderneming, waarbij gedurende 14 maanden meer dan 1.500.000 euro werd gecrediteerd. Deze onregelmatigheden leidden tot het vermoeden van witwaspraktijken.

Ontwikkeling van de Criminele Organisatie

De Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde startte een onderzoek en bracht een organisatie in kaart die zich bezighield met zowel het witwassen als zwartwassen van gelden. De organisatie, geleid door personen uit Brazilië en Portugal, fungeerde als schakel tussen criminele groeperingen met veel cash geld en bedrijven die behoefte hadden aan zwart geld om werknemers onder de tafel te betalen.

Werkwijze en Bedrog

De criminele organisatie opereerde vanuit een kantoorgebouw in Ophain, waar dagelijks cash geld werd verzameld en verdeeld. Fictieve bedrijven werden opgericht om de geldstromen te verantwoorden. Personen uit Portugal werden overgebracht als zogenaamde “zaakvoerders” van deze bedrijven. De zwartwaspraktijken bestonden uit het uitreiken van facturen voor niet-gerealiseerde diensten aan klanten, voornamelijk uit de bouwsector. Deze bedrijven betaalden de facturen via hun bankrekeningen, waarna de organisatie het geld in cash terugbetaalde, minus een commissie van 8 tot 10%.

Resultaten van de Huiszoekingen

Op donderdag leidde het onderzoek tot 13 huiszoekingen in Halle-Vilvoorde, Brussel, Bergen, Waals-Brabant en Charleroi. Acht personen werden gearresteerd en voorgeleid aan de onderzoeksrechter, die hen allemaal onder aanhoudingsmandaat plaatste. Tijdens de huiszoekingen werden 440.000 euro aan cash geld in beslag genomen en ongeveer 500 bankrekeningen geblokkeerd.

Project ‘Company Dumping’

Om dergelijke fraude te voorkomen, wordt binnen het arrondissement Halle-Vilvoorde het project ‘Company Dumping’ uitgevoerd. Dit project is een samenwerking tussen lokale en federale politie, het parket Halle-Vilvoorde, het arbeidsauditoraat, economische en sociale inspectiediensten, de fiscus en de ondernemingsrechtbank. Het richt zich op de controle van bedrijven die zich in het arrondissement vestigen. Bij ontdekking van een fictief karakter van een bedrijf wordt een versnelde ontbindingsprocedure opgestart. Uit recente cijfers blijkt dat 1 op de 5 gecontroleerde bedrijven een fictief karakter heeft.

Dit onderzoek benadrukt de voortdurende inspanningen om frauduleuze praktijken aan te pakken en te voorkomen dat dergelijke criminele activiteiten deel uitmaken van de legale economie.