Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel geëist voor gewapende overval McDonald’s na beelden Opsporing Verzocht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 23-jarige man die wordt verdacht van een gewapende overval op een McDonald’s restaurant in winkelcentrum Kronenburg in Arnhem.

De overval vond plaats op 30 december vorig jaar en veroorzaakte veel maatschappelijke onrust.

Camerabeelden Leiden tot Aanhouding

Pas nadat camerabeelden van de overval openbaar werden gemaakt, onder andere via het programma Opsporing Verzocht, kwam de verdachte in beeld. Op de beelden is te zien hoe een gemaskerde man met een capuchon en mondkapje, gewapend met een pistool of een voorwerp dat daarop lijkt, twee medewerkers van het restaurant bedreigt. De overvaller slaagde erin de kassa open te krijgen en nam de inhoud mee.

Volgens het OM zijn de camerabeelden duidelijk en onweerlegbaar. Tijdens de rechtszitting verklaarde de officier van justitie: “De verdachte hield het pistool letterlijk in het gezicht van een medewerkster. Deze gebeurtenis had een flinke impact op alle aanwezigen en leidde tot veel maatschappelijke onrust, vooral omdat de dader aanvankelijk wist te ontkomen.”

Onderzoek en Aanhouding van de Verdachte

Het politieonderzoek liep in eerste instantie vast, wat het OM ertoe bracht in februari dit jaar de hulp van het publiek in te schakelen door de beelden vrij te geven. Dit leverde bruikbare tips op die leidden tot de identificatie en arrestatie van de verdachte op 24 februari. Sindsdien zit de man in voorlopige hechtenis.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting het ernstige karakter van de overval en pleitte voor een lange gevangenisstraf: “Voor deze gewapende overval, een heftig feit met grote gevolgen voor de slachtoffers, moet hij mijns inziens voor een substantiële tijd de gevangenis in.”

Opsporingscommunicatie Helpt bij Oplossen van Zaken

In 2023 werd in Oost-Nederland in totaal 681 keer gebruik gemaakt van opsporingscommunicatie om verdachten te identificeren en zaken op te lossen. In ongeveer een derde van deze gevallen (220 keer) droeg de inzet van het publiek direct of indirect bij aan de oplossing van een zaak. De overval in Arnhem is een duidelijk voorbeeld van hoe belangrijk publieksparticipatie kan zijn bij het oplossen van ernstige misdrijven.

Het is nu aan de rechter om te bepalen of de strafeis van het OM zal worden gehonoreerd. De uitspraak in deze zaak wordt binnenkort verwacht.