De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

‘Amsterdammer verdacht in onderzoeken Mocro Maffia liquidaties na jaren op de vlucht aangehouden’

Een arrestatieteam van de politie heeft een voortvluchtige Amsterdammer aangehouden die verdacht wordt in verschillende onderzoeken naar liquidaties.

De 32-jarige Abdelhamid A. alias ‘Bugs’ of ‘Kikker’ werd afgelopen dinsdag in Nieuw-West aangehouden. De verdachte werd al jaren gezocht door de politie in verband met onderzoeken naar liquidaties en deelname aan een criminele organisatie. Dat heeft Het Parool bekendgemaakt.

Justitie zou A. verdenken van het aansturen van zeker drie verschillende liquidaties op Amsterdamse criminelen. De liquidaties zijn uiteindelijk mislukt. Daarnaast zou hij ook verdacht worden van het plannen van andere liquidaties die nooit zijn uitgevoerd.

De reeks liquidaties en plannen daartoe zouden allen gelinkt zijn aan de bloedige Mocro Maffia oorlog die in 2012 ontstond nadat de groep van de in mei 2014 geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha uiteen was gevallen in twee rivaliserende kampen. De wildwest schietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij twee personen werden geliquideerd zou daar ook onderdeel van zijn geweest.

Eén van de mislukte liquidaties waarvan ‘Kikker’ verdacht wordt is volgens de krant de aanslag op de Amsterdamse crimineel Chahid Yakhlaf op 1 november 2014. Zijn auto werd in Almere aan het eind van een uitgaansnacht opgeblazen op de Poortdreef. Vervolgens werd hij met en automatisch vuurwapen beschoten. Het doelwit wist te vluchten en werd slechts in zijn arm geraakt. Uiteindelijk werd Yakhlaf in 2016 alsnog geliquideerd, maar in die zaak is A. geen verdachte. In verband met de moord zijn hoge straffen opgelegd.

Naast deze mislukte liquidatie zou de Amsterdammer volgens politie en justitie mogelijk ook betrokken zijn bij een aantal andere pogingen tot liquidatie. Eén daarvan zou het plan zijn om Naoufal F. alias ‘Noffel’ te liquideren in Berlijn en Spanje. De huurmoordenaars wisten F. niet te traceren en het plan is nooit uitgevoerd. De verdachte zit in volledige beperkingen en zodoende kan zijn advocaat niet ingaan op de verdenkingen.