‘Voormalig profvoetballer Bouaouzan verdachte in grote strafzaak rond drugsbaron Piet Costa’

De voormalig profvoetballer Rachid Bouaouzan zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de grote strafzaak rond de Rotterdamse drugsbaron Roger P. alias Piet Costa.

De 37-jarige voormalige speler van onder meer voetbalclub Sparta zou eind 2020 al zijn aangehouden in het onderzoek naar de bende rond Piet Costa. Volgens het AD wordt Bouaouzan verdacht van het witwassen van crimineel vermogen en deelname aan de criminele organisatie van Costa. De voetballer kwam in beeld door gekraakte PGP berichten van Encrochat. Daar zou hij door Costa en medeverdachten zijn aangeduid als ‘die voetballer’ en ‘de agressieveling’.

De advocaat van Bouaouzan heeft de krant laten weten dat zijn cliënt niet verdacht wordt van drugsmisdrijven. Zelf ontkent Bouaouzan alle aantijgingen en zal samen met andere verdachten binnenkort voor de rechter verschijnen in het grote 26Sartell onderzoek rond Piet Costa en zijn vermeende criminele organisatie.

Roger P. alias Piet Costa wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van twee grote partijen cocaïne. Het gaat om 1015 en 3776 kilo die in 2015 en 2016 werden onderschept. Nu blijkt dat justitie ook nog een partij van 1200 kilo ten laste leggen. De partij werd eerder in 2020 in beslag genomen. Naast P. staan ook meerdere medeverdachten terecht die een ondersteunende rol zouden hebben gehad bij het invoeren van de bijna 4000 kilo cocaïne in 2016. Het bewijs tegen de verdachten komt onder meer uit onderschepte versleutelde PGP-berichten op toestellen van Encrochat.

Naast drugssmokkel wordt ‘Piet Costa’ ook verdacht van betrokkenheid bij de martelcontainers in Wouwse Plantage. De onderwereldgevangenis was bedoeld om een hoogoplopend conflict om 100 miljoen euro verdwenen drugsgeld op te lossen.