Celstraf opgelegd voor 400.000 euro cash en vuurwapen in woning Amsterdam

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor 400.000 euro en een vuurwapen in een woning in Amsterdam.

De 40-jarige man uit Appingedam huurde een woning in Amsterdam waar op 19 juni 2018 het geldbedrag en het vuurwapen met patronen zijn aangetroffen. Uit de aanwezige hoeveelheid administratie op zijn naam en zijn persoonlijke spullen in de woning ziet de rechtbank geen aanleiding af te wijken van het uitgangspunt dat de huurder, tevens gebruiker van de woning wetenschap had van de voorwerpen die zich in die woning bevonden, aldus een woordvoerder.

Het vermoeden van witwassen wordt gerechtvaardigd door het fysieke bewaren van een grote hoeveelheid contant geld, het bezit van grote coupures en het feit van algemene bekendheid dat diverse vormen van criminaliteit gepaard gaan met grote hoeveelheden contant geld in diverse valuta. Onder deze omstandigheden mag van hem worden verlangd dat hij een concreet, min of meer verifieerbare, en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijke, verklaring geeft. Dit heeft hij nagelaten.

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelt man tot een gevangenisstraf van 24 maanden, rekening houdend met de ernst van het bewezen verklaarde, de LOVS oriëntatiepunten, het tijdsverloop en het gegeven dat verdachte geen inzicht wil geven en verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn handelen.