© Crime-Nieuws.nl

Jaren cel geëist na vondst busje met verborgen ruimte en 235 kilo cocaïne in Vinkeveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange celstraffen geëist voor grootschalige cocaïnehandel in Vinkeveen.

Het onderzoek werd eind oktober 2020 gestart toen agenten een verdachte auto in beeld kregen op de A2. Ze besloten de auto te observeren en zagen meerdere ontmoetingen met personen in andere auto’s waaronder een bestelbus. Op de Herenweg in Vinkeveen werd van bestuurder gewisseld waarna de bestelbus naar een loods reed. Na terugkomst werd weer van bestuurder gewisseld. Op dat moment besloot de politie in actie te komen en in te grijpen.

Bij doorzoeking bleek er een verborgen ruimte aanwezig te zijn in het busje. Daarin bleken resten van cocaïne te liggen. In de bestelbus werd een verborgen ruimte gevonden met resten wit poeder. De loods werd ook doorzocht en daar troffen agenten op verschillende plekken een partij cocaïne van in totaal 235 kilo aan. Bij de loods stond een aantal auto’s, ook met verborgen ruimtes. In één van de auto’s lag een kleine 500.000 euro cash. De politie hield uiteindelijk twee verdachten aan.

Uit de telefoon van de 32-jarige verdachte uit Amsterdam bleek dat hij achter een Encrochat PGP-account zat waarmee op grote schaal werd gehandeld in harddrugs. De andere verdachte, een 59-jarige man uit Breda, was een van de bestuurders van de bestelbus. In Vinkeveen droeg hij de bus over aan de medeverdachte die ermee naar de loods reed. Ondanks de zwijgende houding van de verdachten vond de officier op basis van het dossier bewezen dat beiden zich, in verschillende mate, schuldig hebben gemaakt aan het vervoer en bezit van de cocaïne.

De officier van justitie heeft langdurige gevangenisstraffen geëist tegen de aangehouden mannen. Hij eiste een gevangenisstraf van 50 maanden tegen de 59-jarige verdachte en een straf van acht jaar tegen de 32-jarige man. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.