Drie personen geëxecuteerd in Iran na “gedwongen bekentenissen”

In Iran zijn drie personen geëxecuteerd na gedwongen bekentenissen.

Iran heeft drie mannen geëxecuteerd die naar verluidt betrokken waren bij de dood van een agent en twee leden van een regeringsmilitie tijdens protesten vorig jaar. De executies hebben geleid tot internationale verontwaardiging vanwege de twijfels over een eerlijk proces en de beschuldigingen van martelingen tijdens het verkrijgen van bekentenissen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gereageerd op de situatie en benadrukt dat er geen overtuigend bewijs tegen de mannen is gevonden.

Hoofdartikel:
De drie mannen zijn opgehangen in een gevangenis in Isfahan, nadat ze schuldig waren bevonden aan betrokkenheid bij de dood van een politieagent en twee leden van een regeringsmilitie tijdens de protesten van vorig jaar. De protesten vonden plaats naar aanleiding van het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini in september. Mahsa stierf in een politiecel nadat ze was gearresteerd door de moraalpolitie, die haar had opgepakt omdat ze geen hoofddoek droeg.

De executies hebben internationaal tot veel verontwaardiging geleid, vooral omdat er twijfels bestaan over het eerlijke verloop van het proces. Amnesty International heeft verklaard dat de drie mannen geen eerlijk proces hebben gehad en dat er geen overtuigend bewijs tegen hen is gevonden. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben de mannen bekentenissen afgelegd na te zijn gemarteld. Een van de mannen, Majid Kazemi, beweerde dat ze elektrische schokken kregen toegediend en werden bedreigd met verkrachting.

Iran ontkent de beschuldigingen van marteling en beweert dat de mannen een eerlijk proces hebben gekregen. Staatsmedia hebben herhaaldelijk video’s uitgezonden waarop de zogenaamde ‘bekentenissen’ van de mannen te zien zijn. Deze beelden hebben echter de geloofwaardigheid van het proces niet kunnen versterken.

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben de Iraanse regering opgeroepen de executies te stoppen en de mannen in leven te laten. De internationale gemeenschap dringt aan op een grondig onderzoek naar de beschuldigingen van marteling en een eerlijke behandeling van de verdachten.

De situatie werpt een scherp licht op de noodzaak van het waarborgen van de mensenrechten en het garanderen van eerlijke processen. De executies en de controverse eromheen zullen ongetwijfeld de aandacht blijven trekken van mensenrechtenorganisaties en landen die bezorgd zijn over de situatie in Iran.

Het blijft essentieel dat Iran transparantie en verantwoordelijkheid aan de dag legt door een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van marteling in te stellen en ervoor te zorgen dat toekomstige processen voldoen aan de internationale normen