Drugsbaas gelinkt aan grootste partij crystal meth ooit in Nederland gepakt in Colombia
© Europol

Drugsbaas gelinkt aan grootste partij crystal meth ooit in Nederland gepakt in Colombia

De Colombiaanse politie heeft dinsdag een vermeende drugsbaron aangehouden in de stad Tuluá. De 43-jarige man wordt gelinkt aan de inbeslagname van 2,5 ton crystal meth in 2019.

De man zou volgens de onderzoekers de cocaïne- en methamfetamineproductie in Nederland hebben gecoördineerd voor Mexicaanse kartels. Ook wordt hij in verband gebracht met verschillende drugslabs in Nederland en met de invoer van grote hoeveelheden cocaïne. Naast alle drugszaken wordt de gezochte crimineel gelinkt aan het witwassen van grote geldbedragen. Het zou gaan om in totaal ruim 20 miljoen euro.

De actie en aanhouding vloeit voort uit een door Nederland geleid onderzoek, met steun van Spanje, Colombia, de Verenigde Staten en Europol. De man wordt aan Nederland uitgeleverd om daar te worden berecht. Hier wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de grootste partij crystal meth ooit gepakt. Het ging om 2500 kilogram aangetroffen in Rotterdam.

De arrestatie van de drugsbaron is een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De man wordt gelinkt aan een groot aantal ernstige misdrijven en zijn aanhouding zal een grote impact hebben op de drugshandel.

De politie is nog op zoek naar andere leden van de drugsbende van de aangehouden man. De politie en Europol roepen iedereen die informatie heeft over de bende op contact op te nemen.