© screenshot

‘El Raton’ zoon van Mexicaanse drugsbaas El Chapo Guzman uitgeleverd aan VS

Mexico heeft Ovidio Guzmán López alias ‘El Raton’, de zoon van de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS wil de 33-jarige Guzmán vervolgen wegens drugshandel.

Guzmán werd in 2019 gearresteerd door de Mexicaanse autoriteiten, maar werd na enkele uren weer vrijgelaten na hevige protesten van criminele groepen. Sindsdien is hij onder huisarrest geweest.

In april 2023 kwam de Amerikaanse regering met een serie aanklachten tegen Guzmán en zijn broers. Volgens de aanklachten zijn de broers verantwoordelijk voor het smokkelen van grote hoeveelheden drugs naar de VS, waaronder fentanyl.

De uitlevering van Guzmán is een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse autoriteiten in de strijd tegen de Mexicaanse drugskartels. Guzmán is een van de meest gezochte drugscriminelen ter wereld.

Eerder werd de vader van Ovidio al uitgeleverd aan de Amerikanen. Drugsbaas El Chapo kreeg daar een levenslange gevangenisstraf. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid sterven in een Amerikaanse cel. Nu willen ze zijn zoon ook vastzetten en de andere zonen van Chapo staan ook nog op de lijst om aangehouden te worden. Eerder plaatste de VS al miljoenen op hun hoofd. De vrouw van El Chapo zat ook enige tijd vast in de VS. Zij kreeg na een deal een celstraf en is inmiddels op vrije voeten. Er zijn foto’s opgedoken (klik hier) van Emma Coronel Aispuro in de bajes.