liquidatie broer mocro maffia kroongetuige nabil b. reduan shurandy s
Schutter Shurandy S. liquidatie broer kroongetuige bij bedrijf slachtoffer. © Politie Amsterdam

Geliquideerde advocaat Derk Wiersum in opname: ‘Justitie heeft gevaar familie kroongetuige onderschat’

Er is een opname opgedoken van een gesprek waarin advocaat Derk Wiersum praat over de beveiliging van de familie van kroongetuige Nabil B. door justitie.

Dat meldt EenVandaag. In de opname is te horen hoe Wiersum praat over het feit dat er nooit keiharde toezeggingen zijn gedaan over welke beveiligingsmaatregelen justitie bereid was te treffen voor de familie van de kroongetuige. Volgens de raadsman heeft het Openbaar Ministerie (OM) de veiligheidsrisico’s, ondanks waarschuwingen, onderschat. Wie het gesprek heeft opgenomen is niet bekend. Delen zijn te horen op de recent opgerichte website Marengo Leaks. Het is niet bekend wie er achter de site zit.

De rechtbank in Amsterdam verbood EenVandaag maandag om de reportage over Wiersum en de opname uit te zenden. Na nader overleg is de reportage vandaag alsnog online gegaan. De bescherming van de familie en personen rond Nabil B. is een gevoelige kwestie. Zo gaven onder meer de broers van B. aan bescherming te willen omdat ze bang waren te worden geliquideerd. Justitie heeft de dreiging zwaar onderschat. Uiteindelijk werd op 29 maart 2018 Reduan B. in zijn bedrijfspand doodgeschoten. De liquidatie werd een week na bekendmaking van de deal tussen het OM en de kroongetuige uitgevoerd. De schutter is aangehouden en inmiddels ook veroordeeld. Hij heeft nooit de naam van een opdrachtgever genoemd.

Later is advocaat Derk Wiersum zelf doodgeschoten. Ook in deze zaak zijn inmiddels personen veroordeeld maar het hoger beroep moet nog worden behandeld. Vorig jaar werd misdaadjournalist Peter R. de Vries doodgeschoten in Amsterdam. Hij was toen al een tijdje een soort vertrouwenspersoon van de kroongetuige. In verband met de moord zijn twee verdachten aangehouden. De mannen zijn nog niet veroordeeld.