Een Saoedische rechtbank heeft een gepensioneerde leraar, Muhammad al-Ghamdi, ter dood veroordeeld voor het twitteren van kritiek op corruptie en mensenrechtenschendingen in het land.
Al-Ghamdi, 54 jaar oud, werd in juli veroordeeld op grond van vijf aanklachten, waaronder het beledigen van de koning en de kroonprins, het steunen van terrorisme en het verspreiden van vals nieuws. Hij kreeg weinig toegang tot een advocaat tijdens zijn proces.
Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties hebben het doodvonnis scherp veroordeeld. Ze zeggen dat het een schending is van de vrijheid van meningsuiting en een teken is van de verslechterende mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië.
“De repressie in Saoedi-Arabië heeft een angstaanjagend nieuw stadium bereikt”, zei Joey Shea, Saoedi-Arabië-onderzoeker bij Human Rights Watch. “Een rechtbank kan de doodstraf opleggen voor niets anders dan vreedzame tweets.”
Al-Ghamdi’s broer, Saeed bin Nasser al-Ghamdi, een bekende Saoedische islamitische geleerde en overheidscriticus die in zelfopgelegde ballingschap in Groot-Brittannië leeft, zei dat hij gelooft dat het doodvonnis een vergelding is voor zijn eigen activiteiten.
“De Saoedische autoriteiten hebben mij meerdere keren gevraagd om terug te keren naar Saoedi-Arabië, maar ik weigerde dit te doen”, zei hij. “Het is zeer waarschijnlijk dat dit doodvonnis tegen mijn broer een vergelding is voor mijn activiteiten.”
Saoedi-Arabië heeft een lange geschiedenis van het vervolgen van mensen die kritiek uiten op de overheid. In de afgelopen jaren is de repressie tegen de vrijheid van meningsuiting echter toegenomen. In 2022 werden er meer dan 100 mensen geëxecuteerd in Saoedi-Arabië, waarvan velen voor aanklachten die verband hielden met de vrijheid van meningsuiting.
Het doodvonnis tegen al-Ghamdi is een nieuwe stap in de verslechterende mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. Het is een duidelijk signaal dat de overheid geen tolerantie heeft voor kritiek, zelfs niet voor vreedzame tweets.