Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gevangenisstraffen voor stel uit Den Bosch na ruim 60 aanrijdingen en binnenhalen 164K

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 53-jarige vrouw en een 50-jarige man, beiden uit ’s-Hertogenbosch, veroordeeld tot gevangenisstraffen van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Zij pleegden verzekeringsfraude door meer dan 60 aanrijdingen te veroorzaken en daarmee €164.922,97 aan uitgekeerde schadebedragen te ontvangen.

Fraude Mechanisme

Van 2013 tot 2018 waren de verdachten betrokken bij meer dan 60 aanrijdingen. De toedracht van de botsingen was steeds hetzelfde. Ze vonden telkens plaats op drukke parkeerterreinen, bijvoorbeeld bij winkelcentra of industrieterreinen. De verdachten reden steeds vlak langs uitparkerende auto’s, waarna die auto’s met hen in botsing kwamen. In alle gevallen werden de verdachten als benadeelde partij gezien en kregen zij schadevergoedingen van de verzekeringsmaatschappijen.

Onderzoek en Aangiften

De zaak kwam aan het rollen toen verzekeringsmaatschappij ASR in 2018 opmerkte dat er in korte tijd drie schademeldingen door de verdachten werden ingediend. Na onderzoek deed ASR begin 2019 aangifte van oplichting. InShared, HEMA-verzekeringen en ZLM verzekeringen volgden met hun aangiften.

Forensisch Onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voerde onderzoek uit naar de kans dat de aanrijdingen toevallig waren. Volgens het NFI was het minstens één miljoen keer waarschijnlijker dat er een systematische oorzaak was. Ook het Verbond van Verzekeraars concludeerde dat de aanrijdingen niet door toeval konden zijn ontstaan.

Oordeel Rechtbank

De rechtbank nam de conclusies van het NFI en het Verbond van Verzekeraars over. De verklaring van de verdachten dat het ‘pure pech’ was, werd niet aannemelijk geacht. De hoeveelheid aanrijdingen, de overeenkomsten in toedracht, getuigenverklaringen en de conclusies van de deskundigen leidden tot het oordeel dat de verdachten de aanrijdingen opzettelijk veroorzaakten.

Gevolgen voor Verzekeringsstelsel

De verdachten handelden uit puur winstbejag en ondermijnden daarmee het verzekeringsstelsel ernstig. Ze benadeelden niet alleen de verzekeraars, maar hun acties hadden ook financiële gevolgen voor andere verzekerden, zoals hogere premies en het verlies van no-claim kortingen. De verdachten kregen dezelfde gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, en moeten daarnaast schadevergoedingen betalen.