Hacker uit Veenendaal veroordeeld tot celstraf voor afpersing bedrijven met DDoS-aanvallen

De rechtbank heeft een man uit Veenendaal veroordeeld tot een celstraf voor afpersing met DDoS-aanvallen op bedrijven.

De 25-jarige man probeerde in het voorjaar 2020 meerdere willekeurige bedrijven af te persen door te dreigen met een DDoS-aanval op hun websites. In twee gevallen is er ook daadwerkelijk betaald. De modus operandi was steeds nagenoeg hetzelfde. De gedupeerde bedrijven ontvingen een bericht waarin gedreigd werd met een DDoS-aanval. Met zo’n aanval wordt ontzettend veel digitaal verkeer naar een website of server gestuurd waardoor deze minder goed, of juist helemaal niet meer, te bereiken is. De slachtoffers konden een dergelijke aanval voorkomen door geld in bitcoins over te maken.

Bij zijn aanhouding beschikte de verdachte over een USB-stick, een telefoon en een dongel. Op die USB-stick is een bestand aangetroffen met daarin teksten die sterk overeenkomen met de afpersingsberichten. Ook is een bestand aangetroffen met de domeinnamen van de aangevallen bedrijven. Daarnaast bleek dat er websites zijn bezocht waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Op de USB-stick stond ook een virtuele telefoon waarmee WhatsApp-berichten zijn verstuurd naar een medewerker van een bedrijf dat aangifte deed. Dat verdachte niet betrokken was bij de DDoS-aanvallen en de USB-stick, telefoon en dongel slechts als onderdeel van een hackerspakket, met daarin de volledige administratie van gepleegde afpersingen, gekocht zou hebben, gelooft de rechtbank niet.

De tientallen websites die de man op het oog had, variëren van een verhuurder van licht en geluid tot een juwelier. Ook richtte hij zich op een groothandel voor ‘speeltjes’ en een grote (online)bloemenwinkel. In nagenoeg alle gevallen is een (waarschuwings)aanval uitgevoerd. Met deze aanvallen zijn niet alleen storingen veroorzaakt, ook ontzegde verdachte hiermee potentiële klanten toegang tot de diensten van de ondernemingen. De rechtbank noemt zijn handelswijze zeer intensief en geraffineerd.

Toen verdachte werd aangehouden heeft de politie ook een vuurwapen met munitie en wietplanten aangetroffen en in beslag genomen. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank rekening gehouden met het grote aantal gedupeerde bedrijven en de ernst van de feiten. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk. Daarnaast komt hij onder toezicht te staan van de reclassering. Ook moet de verdachte een aantal getroffen bedrijven een schadevergoeding betalen.