Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Inez Weski, advocaat Ridouan Taghi, aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie

Advocaat Inez Weski, die Ridouan Taghi bijstaat, wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Op vrijdag is advocaat Inez Weski, bekend van diverse geruchtmakende strafzaken, aangehouden door de Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie verdenkt haar van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen. Daarnaast wordt ze verdacht van het schenden van geheimen.

Volgens het OM heeft Weski misbruik gemaakt van haar positie door berichten van de criminele organisatie van en aan haar gedetineerde cliënt door te geven. De verdenkingen tegen de advocaat zijn ontstaan nadat in de zomer van 2022 een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van SkyECC.

Op last van de rechter-commissaris zijn het kantoor van Weski in Rotterdam en haar woning doorzocht. Tijdens de zoekactie was ook de deken van de orde van advocaten in Rotterdam aanwezig. Weski zit momenteel in alle beperkingen.

Inez Weski staat bekend om haar harde, onverschrokken stijl van pleiten en heeft in het verleden verschillende bekende criminelen verdedigd. Haar aanhouding heeft dan ook voor de nodige ophef gezorgd in de Nederlandse advocatuur. Of de verdenkingen tegen Weski stand zullen houden, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Het is wel opvallend dat de aanhouding van Weski kort na aangifte tegen de Nederlandse staat is uitgevoerd. Namens haar cliënt Taghi heeft ze aangifte gedaan inzake poging tot ontvoering en/of liquidatie.