Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Leider van motorbende Hardliners verplaatst wegens nieuwe misdrijven vanuit gevangenis

Het kopstuk is overgeplaatst wegens nieuwe misdrijven vanuit de gevangenis.

Lysander de R., een prominente figuur binnen de beruchte motorbende Hardliners, is overgebracht vanuit zijn cel in Lelystad naar de Afdeling Intensief Toezicht in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Dit is gebeurd omdat er vermoedens zijn dat hij vanuit de gevangenis nieuwe criminele activiteiten heeft beraamd, zo heeft De Telegraaf gemeld.

De R. zit momenteel een gevangenisstraf van negen jaar uit voor diverse vergrijpen, waaronder brandstichting, afpersing, vuurwapenbezit en bedreiging.

In zijn vorige gevangenis, gevestigd in Zwaag, zou De R. samen met een medegevangene bijzondere privileges hebben genoten. De gevangenen konden zich tegoed doen aan luxueuze maaltijden, zoals gerookte zalm, whisky en sushi. Er wordt beweerd dat De R. en zijn medegevangene zelfs een eigen tafel hadden in de keuken, waar maaltijden en drankjes werden geserveerd alsof ze in een restaurant waren.

Naast deze privileges genoot De R. van andere voordelen, waaronder taarten van de banketbakker, een grotere televisie op zijn cel dan andere gevangenen, en zelfs de mogelijkheid om online te gokken op computers van gevangenispersoneel.

In juli werd De R. in zijn cel gearresteerd omdat er aanwijzingen waren dat hij vanuit de gevangenis nieuwe criminele activiteiten aan het plannen was. Hierdoor werd hij overgeplaatst naar een minder beveiligde afdeling in Lelystad.

Nu is Lysander De R. dus overgebracht naar de Afdeling Intensief Toezicht in Alphen aan den Rijn. Deze kleinere afdeling is bedoeld voor gevangenen die intensiever toezicht nodig hebben. Justitie hoopt met deze aanpak te voorkomen dat gedetineerden hun criminele activiteiten voortzetten terwijl ze achter de tralies zitten.