Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Levenslang en 29,5 jaar cel voor schutters liquidatie onschuldige stagiair in clubhuis Amsterdam

De rechtbank heeft levenslang en 29,5 jaar cel opgelegd voor de schutters die in een clubhuis in Amsterdam een tiener dood hebben geschoten met een AK-47.

Op 26 januari 2018 vond er een gruwelijke moord plaats in een buurthuis op Wittenburg in Amsterdam, waarbij de stagiair, de 17-jarige Mohamed Bouchikhi, om het leven kwam en twee andere personen zwaargewond raakten door de schoten. Na een uitgebreid onderzoek zijn twee mannen, van 30 en 41 jaar oud, veroordeeld voor deze verschrikkelijke daden.

De mannen gingen gezamenlijk gewapend met een pistool en een automatisch vuurwapen (een AK-47 ook bekend als kalasjnikov) het buurthuis binnen en openden direct het vuur. De eerste twee slachtoffers werden ernstig verwond. Daarna richtten zij hun wapens op de stagiair, die weerloos op de grond lag, en vermoordden hem ter plekke.

De rechtbank heeft nu uitspraak gedaan in deze zaak. De 41-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 29 jaar en 6 maanden vanwege zijn beperkte strafblad en de overschrijding van de redelijke termijn. De 30-jarige man daarentegen heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen, omdat levenslange straffen alleen in uitzonderlijke gevallen worden opgelegd.

Beide mannen werden ook verdacht van betrokkenheid bij een andere fatale schietpartij in 2015 en een moord in Zaandam. Echter, vanwege het gebrek aan overtuigend bewijs, zijn zij vrijgesproken van hun rol bij die zaken. Wel is bewezen dat de 41-jarige man een vuurwapen bezat toen hij werd gearresteerd.

Naast de gevangenisstraffen moeten beide mannen ook schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer en een van de gewonde slachtoffers. De rechtbank hoopt hiermee recht te doen aan de verschrikkelijke gevolgen van deze gruwelijke daden voor de slachtoffers en hun families.